Kadın Politikaları Başkanlığı

Şiddetle Geçen Son 8 Mart Olacak! Şiddetle Geçen Son 8 Mart Olacak!

20 Mar 2023
8 Mart 2023 tarihinde Sözcü TV’de yayınlanan Tuğba EMLEK’in sunduğu Kırmızı Beyaz Programına konuk olan DEVA Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel düzenlenen programda kadınlar gününü konuşmakla beraber asıl gündemin deprem olduğunu, deprem bölgesinde yüzbinlerce kadının en temel ihtiyaçlar konusunda sorunlar yaşadığını dile getirdi.

Moderatör Emlek’in, 8 Mart Kadınlar Günü için düzenlenen yürüyüşte polis müdahalesini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, Esen vatandaşın en temel hakkı olan toplantı ve yürüyüş hakkının engellendiğini ve kadınlar gününde kadınlara şiddet uygulanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Şiddetle Geçen Son 8 Mart Olacak.

“Kadınlar gününde kadınlara şiddet uygulanması kabul edilemez. Kadın şiddetle hatırlanacak bir kadınlar günü, ne üzücü. Ama bu şiddetle geçen son 8 Mart olacak. Bu önemli günde kadınların sorunlarını dinleyip çözüm bulmak için uğraşması gereken iktidar maalesef yine ötekileştirme yoluna gitmiş ve kadınlarımıza şiddet uygulanmasına neden olmuştur.

Toplantı ve yürüyüş hakkı vatandaşlarımızın temel anayasal hakkıdır. Kadınlar gününde kadınların yürüyüş düzenlemesinden daha doğal ne olabilir. Kadınlarımıza söz veriyorum. Şiddetle geçen son 8 Mart olacak.

Asıl Gündemimiz Deprem Olmalıdır.

“Depremde yaşanan sıkıntılar hala devam ediyor. Asıl gündemimiz deprem olmalıdır. Hala bölgede en temel ihtiyaçlarda sıkıntılar yaşanıyor. Bölgede yeni doğum yapmış, hamile binlerce kadın var. Bu kadınlarımızın sorunları acilen çözüme kavuşturulmalıdır.

Sadece deprem bölgesinde değil, deprem nedeniyle başka illerimize gelen depremzede vatandaşlarımız çok büyük zorluklarla karşılaşmaktadır. DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı olarak deprem bölgesinden gelen kadınlarla da bir araya gelip hem sorunlarını dinliyor hem de bu sorunlara çözüm üretmeye gayret ediyoruz.”

Biz Bir Katliam Yaşadık.

“Deprem bölgesinden gelen kadınların sorunlarını dinlediğimizde kadınlar yaşadıkları depremi biz bir katliam yaşadık diye dile getiriyor. Vatandaşlarımız önlerine kader diye konulan bu zulüm düzeninin gayet farkında, Japonya’da öldürmeyen deprem bizde bir katliama dönüşmekte. Milletimiz bu felaketin kader değil, bilakis deprem öncesinde alınmayan önlemlerin ve deprem sonrasında yaşanan beceriksizliğin sonucu olduğunun da farkındadır.

İktidarın içini boşalttığı kamu kurumları enkazın altında kalmıştır. Depreme müdahale edemeyen iktidar sivil inisiyatiflerinde depreme müdahale etmesine engel olmuştur.”

Biz iki yıl önce afet eylem planımızla tüm yetkililere duyurduk.

“Ben demiştim politikasını parti olarak benimsemiyoruz. Fakat kamuoyunun bunu duymasında fayda var. Yirmi iki eylem planımız içerisinde ikincisini ülkemiz deprem bölgesi olduğu için afet eylem planını ayırdık. Tam iki yıl geçti üzerinden. Deprem öncesinde deprem sırasında ve sonrasında alınması gereken tedbir ve çözümleri madde madde yazdık. Bu maddelerin hangi bakanlık veya kurumlarla ilişkili olduğunu yazdık. Başkaları gibi kafamıza estiği gibi ekran karşısında bir iki cümleyle geçiştirmedik. Yüzlerce konunun uzmanında görüş alarak aylarca üzerinde çalışıp hazırladık. Hem sorunları dile getirdik hem de bu sorunların nasıl çözüleceğini belirttik.”

AFAD İhtiyaç listeleri acilen güncellenmelidir.

Biz iktidara hem deprem bölgesinde hem de deprem bölgesinden diğer il ve ilçelere göç eden kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanmasını için çağrıda bulunuyoruz. Çünkü en temel ihtiyaçların hala giderilmediğine şahit oluyoruz. AFAD’ın listelerine baktığımızda ihtiyaç listelerinde kadınlar için elzem olan birçok ihtiyacın olmadığını görüyoruz. Acilen AFAD ihtiyaç listelerinin güncelleşmesi gerekiyor. AFAD ekiplerinin içinde kadın gönüllülerinin sayılarının artırılması gerekiyor, çünkü kadınlar temel ihtiyaçlarını yetkililere söylemekten çekiniyor.

Güvenlik konusuna gelince, kadınların gece saatlerinde hava karardığında güvende olması gerekiyor. Temel ihtiyaçlarına erişim sağlayacağı alanlar aydınlatılmalı ve yaşam alanlarında güvenlik güçleri bu imkanları sağlanmalı.

Deprem bölgesindeki insanlarımızın temel ihtiyaçlar dışında psikososyal destek verilmelidir. Travmaların iyileştirilmesi ve insanların hayata tekrar tutunabilmesi bu desteğin acilen devreye sokulması gerekiyor.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #DEVAKADINDA

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

20 Mar 2023