Kadın Politikaları Başkanlığı

"Kız ve Erkek Çocukları Eğitim Hayatında Eşit Şartlara Sahip Olmalı" "Kız ve Erkek Çocukları Eğitim Hayatında Eşit Şartlara Sahip Olmalı"

04 May 2022
DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen Cem TV'de Dilek Çınar ile Hayata Dair programına katıldı.

Programda 1 Mayıs ve Kadının iş hayatında yaşadığı zorluklara değinerek başlayan Esen şunları söyledi;

Ben daha önce birçok sosyal projede çalıştım ve sosyal yardımlar, sivil toplum çalışmalarında bulundum, sahada çalıştım. DEVA Partisi kurulmadan önce oluşan ortak akıl ve istişare komisyonlarında da bu konuyla ilgili bulundum ve bilgi deneyim aktarımı gerçekleştirdim. Deva partisinin programına baktığınızda çalışma koşullarının insan onuruna yaraşır şekilde düzenlemesi ve sendikalaşma konularında önemli maddeler olduğunu görürsünüz. Sorunların, ihtiyaçların farkında olan ve ona uygun politikalar, çözüm önerileri içeren geniş bir çalışması mevcut partimizin. Kuruluş aşamasından sonraki görevlendirmede, sosyal politikalardan sorumlu genel başkan yardımcısı olarak bir yıl çalışma yürüttüm. O dönemde çok değerli insanlardan oluşan bir ekibimizde daha önce büyük bir sendikanın başkanlığını yürüten kurucular kurulu üyemiz Ali Ufak Yaşar ile çalıştık, katkıları çok önemlidir. Çalışma hayatında ‘’3G Formülü’’ önerimizi geliştirdik ve hep birlikte partimiz politikalarına uyarladık.

3G MODELİ NEDİR?

Peki nedir 3G modeli? Öncelikle çalışma hayatındaki gelirin ‘geçinebilir’ bir gelir olması. Bu gün geldiğimiz noktada 17 bin TL’ye dayanmış yoksulluk sınırı varken asgari ücret 4253 TL. Açlık sınırının altında bir asgari ücret var ve asgari ücret temel gelir haline gelmiş durumda. İkincisi çalışılan işin ‘güvenceli’ olması. Güvenceli nedir? İş yerinde Sosyal Güvenlik Sistemine kayıtlı çalışılmasıdır. İstihdamda çalışan kişilerin güvenceli çalışması ile bütün sağlık şartları, sigortalılık, emeklilik ve hak edişlerini tamamen alabilmesidir. Üçüncüsü de ‘güvenlikli’ çalışma ortamı. Bugün Türkiye güvenli çalışma alanı sıralamasına baktığımızda son sıralarda. İktidarın ülke yönetim zafiyeti sebebiyle Türkiye yönetilememe sarmalına girdi. Bugün geldiğimiz noktada dibe doğru batan bir gemi gibiyiz. Bu gidişatın hızla durdurulması ve işin ehli karolarla ülkenin yeniden o eski refah günlerine taşınması, kaybedilenlerin hızla geri kazanılması çok önemli.

6 MİLYON HANE SOSYAL YARDIM ALIYOR

Hükümetin sosyal yardım politikalarını eleştiren Elif Esen;

Sosyal yardımlarla ilgili bakanlık 6 milyon haneye sosyal yardım yapıldığını söylüyor. Bu hanelerin aile olduklarını düşününce yaklaşık 25 milyon kişi yapıyor, hatta geçiyor. Türkiye nüfusuna oranladığımızda ise yaklaşık her 3 kişiden 1 inin sosyal yardım aldığını yoksulluk sarmalında olduğunu görüyoruz. Ama geçecek bu günler bu zorluklar işini bilen DEVA kadroları ile hızla çözülecek.

KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARI EĞİTİM HAYATINDA EŞİT ŞARTLARA SAHİP OLMALI

2021 Toplumsal Cinsiyet eşitliği uçurum endeksine baktığımızda yine 156 ülke arasında biz 133.sırada yer alarak yine sonlardayız. Fırsat eşitliğine eğitimden başlayacağız. Kız ve erkek çocukların eğitimden ve sosyal haklardan eşit olarak faydalanmasını sağlayacağız. Kız ve erkek çocukların eşitlik anlayışının temellerini erken yaş eğitimlerinde sağlayacağız. Aslında eşitsizlikler anlamında ağır da olsa ülkemizde düzelmeler görüyoruz. Ancak yine de doğu bölgelerimize baktığımızda özellikle kız çocuklarının bir kısmının hala eğitimden uzak kaldığını görüyoruz. Biz bunu iyileştireceğiz. Kız, erkek ayrımı olmadan tüm çocuklarımızın nitelikli bireyler olarak yetişmesini ve ülkesine katkı sağlayan fertler olmasını sağlayacağız.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • ##DEVAKADINDA

SONRAKİ HABER

"Vatandaşımız Derin Yoksulluğa İtilmiş Durumda"

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

04 May 2022