Kadın Politikaları Başkanlığı

Elif Esen ''İz Bırakacak Bir Proje Olmuş'' Elif Esen ''İz Bırakacak Bir Proje Olmuş''

25 May 2022
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekillerini anlatan 'Yol açan kadınlar' belgeseli, 25 Mayıs’ta gösterime girdi.

KADINLARIN MECLİSTE TEMSİLİYET ORANI YOK DENECEK KADAR AZ

Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin etkinliğine davetli olarak katılan Deva Partisi Kadın Politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Elif Esen ''Gerçekten harika bir belgesel olmuş, İleriye dönük iz bırakacak bir proje. 'Yol açan kadınların' oldukça ses getireceğini düşünüyorum. Günümüzde yaşadığımız engellemelere adeta cevap gibi. 1934’te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün. Ancak bugün TBMM’de bile temsil oranında bir arpa boyu yol alınamadığını görüyoruz. Biz Deva Partisi olarak kuruluş ilkelerimize eklediğimiz cinsiyet kotası ile bu katılımı sağlamak adına büyük bir adım attık. Mevcut bir Deva partisi İktidarında Kadınların meclisteki temsiliyetinin nasıl arttığını inşallah göreceğiz. Kadın aklının, yüreğinin topluma katkısının daha fazla olacağı günleri diliyorum.'' dedi

KADIN VEKİLLERİN SİYASET YOLCULUĞU

Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA-DER) yapımını üstlendiği belgesel niteliğindeki “18” isimli kısa film 25 Mayıs Çarşamba günü saat 19.30’da İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde gösterime girdi. 1935 seçimlerinde TBMM’nin ilk kadın vekillerinin siyaset yolculuğuna mercek tutan kısa film, Türkiye’de kadınların Osmanlı’nın son döneminden itibaren seçme seçilme talebini ve mücadelelerini beyaz perdeye yansıtıyor.

Kadınlar Halk Fırkası, Türk Kadın Birliği, kadınların çıkardığı çeşitli mecmualar gibi deneyimler ışığında 1935’e gelen süreç ve sonrasında Meclis’teki kadın temsili, Fatmagül Berktay, Aynur Demirdirek, Ayşegül Yaraman, Nuray Karaoğlu gibi isimlerin anlatımlarıyla gözler önüne seriliyor.

İLK KADIN VEKİLLERİMİZ

İlk 18 kadın vekillerimizden Hatı Çırpan (Satı Kadın), Benal Nevzat, Mebrure Gönenç, Nakiye Elgün, Mihri İffet Pektaş ve Huriye Baha Öniz; görüntüleri ve tarihçilerin, gazetecilerin, ailelerin konuşmaları eşliğinde sunuluyor. “Yolları Açan Kadınlar” mesajıyla hazırlanan 40 dakikalık “18”i Barış İnce yazıp yönetti, kısa filmde Fide Köksal ve Hasan Barış Gemici müzikleriyle yer aldılar. Görüntü yönetmenliğini Altın Portakal ve SİYAD Onur Ödülü sahibi Metin Kaya gerçekleştirdi.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #DEVAKADINDA

SONRAKİ HABER

‘Kadın haklarını koruyan platformlara yapılan saldırılara sessiz kalmayacağız’

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

25 May 2022